Go Back   Harley Davidson Forums > Harley Davidson Motorcycles > Evo Classic Models
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Evo Classic Models All Evo Models
Sponsored by: J&M Motorcycle Audio

Welcome to HDForums.com!

Reply
 
 
 
P
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 11-23-2013, 03:19 PM
Dgaroutte Dgaroutte is offline
New Member
Join Date: Apr 2013
Location: Japan
Posts: 45
Default Wiring an Ultima ignition??

After waiting for almost two months, my Ultima single fire programmable ignition and oil pump finally arrived. I have installed both and wiring the ignition is the final project before I fire the bike up. I have only posted here once, but find this forum a great source for information. I bought the bike after it had sit for about six years with a bad main bearing. The bike is 1997 Ultra Classic (international (Japanese) model) w/efi, and I took it down to the frame, cleaned, and rebuilt everything. I have been working on this bike for about a year now and have learned so much, but still I put up a "mental block" when it comes to wiring and electrical. The wiring is pretty simple, but I want to know where to connect the white wire from the ignition. The pink and blue go to each side of the coil, the white goes to the middle (+). Now, I need to make a jumper wire to connect to the white and run to my power source. Do I use the power (grn/y +12) from the original connector? Or do I need to find the white or white/black as it says in the installation instructions. Also, what about the tach wire? I know this should be simple and probably sounds stupid, but I am just ready to be finished. Thanks in advance.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-23-2013, 04:07 PM
Spanners39's Avatar
Spanners39 Spanners39 is offline
50-Something Delinquent
Join Date: Dec 2010
Location: Kaukapakapa New Zealand
Posts: 5,420
Default

Follow the instructions....tach usually comes off the pink.
__________________


Love and peace maaaan...
1999 FXDL - Fat and Wide Front End, High Western Bars, SE Slash Cuts, TW26A Cams, Ultima Filter, N65C needle, Blueprinted Carby Manifold, H-D Hard Bags, 330mm Floating Discs, Fireblade 4-pot Calipers, S&S Inner Primary Race.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-23-2013, 04:08 PM
johnjzjz's Avatar
johnjzjz johnjzjz is offline
Road Warrior
Join Date: Nov 2006
Location: la la land jerzey
Posts: 1,835
Default

Quote:
Originally Posted by Dgaroutte View Post
After waiting for almost two months, my Ultima single fire programmable ignition and oil pump finally arrived. I have installed both and wiring the ignition is the final project before I fire the bike up. I have only posted here once, but find this forum a great source for information. I bought the bike after it had sit for about six years with a bad main bearing. The bike is 1997 Ultra Classic (international (Japanese) model) w/efi, and I took it down to the frame, cleaned, and rebuilt everything. I have been working on this bike for about a year now and have learned so much, but still I put up a "mental block" when it comes to wiring and electrical. The wiring is pretty simple, but I want to know where to connect the white wire from the ignition. The pink and blue go to each side of the coil, the white goes to the middle (+). Now, I need to make a jumper wire to connect to the white and run to my power source. Do I use the power (grn/y +12) from the original connector? Or do I need to find the white or white/black as it says in the installation instructions. Also, what about the tach wire? I know this should be simple and probably sounds stupid, but I am just ready to be finished. Thanks in advance.
i do not have an international wire harness to confirm what color - But in the USA the wire for ignition is always white or white with a black stripe --you could check the wire you have the green and yellow with a test light - turn the key on see if it lights - yes / no - flip the switch to off than on / on the handlebars see if it goes on and off -- than if it works as it should you only have one more test, see if the light stays on when the engine is cranking over to start, if the green / yellow does all of that you found the right one --

ultma ignition for single fire wiring as per directions

VIOLET - to Voes switch Violet wire the voes also has a black that is ground < and yes you need one
Green -- goes to the pink for the tach
Pink -- directions say is the rear cylinder
Blue -- directions say front cylinder
White wire -- is the on / off - usually a white or a white with black stripe

hope that helps -- johnjzjz
__________________
Ineptocracy (in-ep-toc'-ra-cy) - a system of government where the least capable to lead are elected by the least capable of producing, and where the members of society least likely to sustain themselves or succeed, are rewarded with goods and services paid for by the confiscated wealth of a diminishing number of producers

Last edited by johnjzjz; 11-23-2013 at 04:10 PM..
Reply With Quote
  #4  
Old 11-23-2013, 05:13 PM
Dgaroutte Dgaroutte is offline
New Member
Join Date: Apr 2013
Location: Japan
Posts: 45
Default

Thanks for the quick reply. Let me rephrase a little. I can find a hot wire with my volt meter, but before I going ripping into things will I have to splice into the harness or am I looking for a connector? Where is the best place to splice/connect. All of my wires on the backbone are covered or can I attach under the fairng???. Hope this doesn't sound too stupid. Thanks again
Reply With Quote
  #5  
Old 11-23-2013, 05:58 PM
johnjzjz's Avatar
johnjzjz johnjzjz is offline
Road Warrior
Join Date: Nov 2006
Location: la la land jerzey
Posts: 1,835
Default

Quote:
Originally Posted by Dgaroutte View Post
Thanks for the quick reply. Let me rephrase a little. I can find a hot wire with my volt meter, but before I going ripping into things will I have to splice into the harness or am I looking for a connector? Where is the best place to splice/connect. All of my wires on the backbone are covered or can I attach under the fairng???. Hope this doesn't sound too stupid. Thanks again
tap into the Right on / off switch on the handle bar the wires are under the tank find the wire that will turn the ignition on and off and will also keep it on the igniton while your cranking the engine -- thats it
__________________
Ineptocracy (in-ep-toc'-ra-cy) - a system of government where the least capable to lead are elected by the least capable of producing, and where the members of society least likely to sustain themselves or succeed, are rewarded with goods and services paid for by the confiscated wealth of a diminishing number of producers
Reply With Quote
  #6  
Old 11-24-2013, 07:52 AM
Rob85WG Rob85WG is offline
One Of The Regulars
Join Date: Aug 2006
Location: Southern MD
Posts: 207
Default

If you still have a kill/run switch on the right grip that wire needs to run straight to the center terminal on the coil. The center terminal also feeds the Ultima. Try to keep the wiring similar to stock so the factory schematics are accurate.

If you don't have a factory schematic and service manual, get them. We can help you read the schematic.
__________________
Rob85WG,

Let's roll...............................

Reply With Quote
  #7  
Old 11-24-2013, 08:13 AM
1997bagger's Avatar
1997bagger 1997bagger is offline
Road Warrior
Join Date: Aug 2008
Location: Ohio
Posts: 1,790
Default

You should already have the fuel tank off and wire is under tank, ignition white wire with black tracer is located on right side of the frame rail. It is in a connector body taped to to main harness, I put the Ultima in the White Bike when removing the EFI, it is a straight forward setup and only weakness is the coil quality is weak.
__________________


What is wrong with having the only Evo in the parking lot?

Lost track of stage engine, air cleaner says 80", alot of gears, exhaust with a big big hole, many disc clutch and alot of giddy up engineering
Reply With Quote
  #8  
Old 11-24-2013, 06:52 PM
Dgaroutte Dgaroutte is offline
New Member
Join Date: Apr 2013
Location: Japan
Posts: 45
Default

Thanks for the info. All of my wires were completely covered and after I got all of the wires exposed I found the white/black and got power. About the time I was looking into the tach, I had another electrical problem. My work lights burned out within seconds of each other and I didn't have any replacement bulbs. My garage very dark, a concrete bunker under my house. I will assume that the tach will be as easy to locate and tap into. After I get off work today, I hope to finish up this project. Thanks again
Reply With Quote
  #9  
Old 11-25-2013, 12:32 PM
Pinetop Pinetop is offline
Senior Rider
Join Date: Jul 2012
Location: louisiana
Posts: 380
Send a message via MSN to Pinetop Send a message via Yahoo to Pinetop
Default

Quote:
Originally Posted by Dgaroutte View Post
Thanks for the info. All of my wires were completely covered and after I got all of the wires exposed I found the white/black and got power. About the time I was looking into the tach, I had another electrical problem. My work lights burned out within seconds of each other and I didn't have any replacement bulbs. My garage very dark, a concrete bunker under my house. I will assume that the tach will be as easy to locate and tap into. After I get off work today, I hope to finish up this project. Thanks again
If you have anymore questions just send me a message. Just finished mine two weeks ago and now have it dialed in. I love it and the olde girl acts as if she is on steriods.
__________________
98 FXDL, 4 5/8 Truett and Osborn flywheel w/ rod upgrade, S & S stroker pistons 3.518, boring and honing done in-house.030 Cometic Mls head gaskets, Intake manifold modified by Rockstone Racing, modified CV carb 195 and 48, Ultima single-fire programable ignition,EV72 cam, Andrews Quickee adjustable pushrods, Comp Cams vthunder .600 high lift springs w/ titanium collars, Johnson High lift lifters, straight drags w/ lolipops, Handmade bra/headlight fairing, K & N a/c.,
Reply With Quote
  #10  
Old 11-26-2013, 12:52 AM
Dgaroutte Dgaroutte is offline
New Member
Join Date: Apr 2013
Location: Japan
Posts: 45
Default

I hope this is the last question for this project. According to the instructions:

Tach connection (if equipped). Attach the pink wire from the tach to the ignition green wire with the large (.250) blade connectors. If the
bike had only one pink (or pink/black) wire at the coil, connect this to the ignition green wire.

Where does this blade connector connect or do I have to splice into the pink/black tach wire? Thanks again for everyone's help.
Reply With Quote
Old 11-26-2013, 12:52 AM
 
 
 
P
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory
Sponsors

All times are GMT -5. The time now is 05:43 AM.


Internet Brands, Inc.



Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1