Go Back   Harley Davidson Forums > Harley Davidson Motorcycles > Softail Models
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

Softail Models Standard, Custom, Night Train, Deuce, Springer, Heritage, Fatboy, Deluxe, Rocker and Cross Bones.

Welcome to HDForums.com!

Reply
 
 
 
P
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-18-2009, 11:59 PM
grumpez grumpez is offline
Prospect
Join Date: Aug 2007
Location:
Posts: 102
Default Security light

Ok guys, lets see if anyone has the answer to this problem. I have a 07 Deuce with the security system on it. Lately, the security light in my speedo has been coming on while I'm riding the bike. It stays on for a while, then will go off briefly, then come back on and stay on for a while. I've tried to trace the wiring to see if there are any breaks or problems with no luck. Any suggestions. Also, sometimes, especially after I've been riding, I have to pull the clutch in to start the bike when it's in neutral. This has all happened since I changed over the the drag bars from Harley. Any help with this would be greatly appreciated.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-19-2009, 09:01 AM
chillman9 chillman9 is offline
Hang Around
Join Date: Feb 2008
Location:
Posts: 70
Send a message via Yahoo to chillman9
Default

Quote:
Originally Posted by grumpez View Post
Ok guys, lets see if anyone has the answer to this problem. I have a 07 Deuce with the security system on it. Lately, the security light in my speedo has been coming on while I'm riding the bike. It stays on for a while, then will go off briefly, then come back on and stay on for a while. I've tried to trace the wiring to see if there are any breaks or problems with no luck. Any suggestions. Also, sometimes, especially after I've been riding, I have to pull the clutch in to start the bike when it's in neutral. This has all happened since I changed over the the drag bars from Harley. Any help with this would be greatly appreciated.
Security light is just telling you to "ride it like you stoled it"
But seriously, check the service manual, they have wiring diagrams and testing procedures. Might help you track down the problem.
__________________
http://hdforums.com/forum/members/ch...0bike007-1.jpg
'97 Fatboy
80in. EVO
Hooker Troublemakers
Reply With Quote
  #3  
Old 01-19-2009, 09:35 AM
grumpez grumpez is offline
Prospect
Join Date: Aug 2007
Location:
Posts: 102
Default

I checked the book and the wiring diagram only shows the dash wire, not where it leads too. Or my old age isn't allowing me to follow it.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-19-2009, 09:42 AM
keno keno is offline
Road Master
Join Date: Dec 2007
Location: Sierra Vista, Arizona
Posts: 985
Default

It might be throwing a fault code.
__________________
2013 Electra Glide Classic FM coated Header Jackpot 4" slashups Andrews 57h Cams Wild1 10" bagger bars Removeable Tourpak BT 7.1's pbr-2 Sony DSX-S310BTX Mean City Seat mod
Reply With Quote
  #5  
Old 01-19-2009, 10:41 AM
Airborne350G Airborne350G is offline
Club Member
Join Date: Jun 2007
Location: Living in open carry state :D
Posts: 3,277
Default

Change the battery in the fob. Could be getting weak.
__________________
Retired 25yr Combat Veteran (Gulf War, OEF, OIF, done)
Reply With Quote
  #6  
Old 01-19-2009, 12:35 PM
robzuc97 robzuc97 is offline
Road Master
Join Date: Nov 2007
Location: Peoria, AZ
Posts: 1,209
Question Only more questions...

As Keno said "any DTC's" present? When you say the "security lamp comes on, then goes out", do you mean it enters the "alarm set" mode {flashing}? You may be experiencing a momentary loss of bus signal (ex: U1300, 1301, 1016, 1064, 1255) which will not shut down the bike while you are riding since it does not recognize this as a security breach and will allow you normal operation even after stopping. Basically means the TSM & ECM are not communicating at times: perplexing since this should be showing up as an engine light vice the security lamp, though. At least should show up as a speedometer fault code and may help to narrow down the problem. Or... if lamp stays ON, then goes out, without flashing then comes back on? Could be an security lamp circuit fault to ground: I don't have all wire colors but the circuit/pin connections are as follows: FROM the TSM/HFSM @ pin #3 TO speedometer pin #2, ALSO to ECM @ pin #5 and to the J-1850 @ pin # 3. The security lamp wire color should be Lt. green/violet, so all may be same color. From the TSM/HFSM pin #10 to the clutch switch to ground {BLK/R wire} so should be a simple enough closed/open check of switch and wiring (not familiar with "newer" bikes: they have these?) since you mention a start-up problem only in neutral. If you do not have fault codes, I would treat it as a simple security lamp wiring/connection problem vice a TSM/security problem (light comes ON when the circuit is GROUNDED). Hope this helped some anyways...
__________________
"Each of us, having received several hundred dollars, passed the time gloriously, spending our money freely - never thinking that our lives were risked gaining it."--Kit Carson
Reply With Quote
  #7  
Old 01-19-2009, 12:41 PM
grumpez grumpez is offline
Prospect
Join Date: Aug 2007
Location:
Posts: 102
Default

Thanks guys, I appreciate the help. I thought about the battery in the fob, maybe I'll try that first since that seems to be the easiest then go from there.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-19-2009, 06:10 PM
grumpez grumpez is offline
Prospect
Join Date: Aug 2007
Location:
Posts: 102
Default

Quote:
Originally Posted by robzuc97 View Post
As Keno said "any DTC's" present? When you say the "security lamp comes on, then goes out", do you mean it enters the "alarm set" mode {flashing}? You may be experiencing a momentary loss of bus signal (ex: U1300, 1301, 1016, 1064, 1255) which will not shut down the bike while you are riding since it does not recognize this as a security breach and will allow you normal operation even after stopping. Basically means the TSM & ECM are not communicating at times: perplexing since this should be showing up as an engine light vice the security lamp, though. At least should show up as a speedometer fault code and may help to narrow down the problem. Or... if lamp stays ON, then goes out, without flashing then comes back on? Could be an security lamp circuit fault to ground: I don't have all wire colors but the circuit/pin connections are as follows: FROM the TSM/HFSM @ pin #3 TO speedometer pin #2, ALSO to ECM @ pin #5 and to the J-1850 @ pin # 3. The security lamp wire color should be Lt. green/violet, so all may be same color. From the TSM/HFSM pin #10 to the clutch switch to ground {BLK/R wire} so should be a simple enough closed/open check of switch and wiring (not familiar with "newer" bikes: they have these?) since you mention a start-up problem only in neutral. If you do not have fault codes, I would treat it as a simple security lamp wiring/connection problem vice a TSM/security problem (light comes ON when the circuit is GROUNDED). Hope this helped some anyways...
robzuc97, While the bike is running the security light comes on and stays on solid, it does not flash. It goes out every now and then, but stays on solid for the most part. I tried replacing the battery in the fob, but, that didn't change anything. I think I'm going to remove the tank and try and trace the wires down, that's the only thing I can think to do at this point, other than taking it to the dealer and paying through the nose.
Reply With Quote
  #9  
Old 01-19-2009, 06:25 PM
keno keno is offline
Road Master
Join Date: Dec 2007
Location: Sierra Vista, Arizona
Posts: 985
Default

Did you check to see if your getting a fault code? I'd do that first before I started chasing down wires. I don't remember off hand the sequence of turning on/off the ignition/pushing the kill switch etc etc but someone will be along shortly and tell you what to do.
__________________
2013 Electra Glide Classic FM coated Header Jackpot 4" slashups Andrews 57h Cams Wild1 10" bagger bars Removeable Tourpak BT 7.1's pbr-2 Sony DSX-S310BTX Mean City Seat mod
Reply With Quote
  #10  
Old 01-19-2009, 10:17 PM
grumpez grumpez is offline
Prospect
Join Date: Aug 2007
Location:
Posts: 102
Default

Keno, if someone can tell me the process of doing that I'd be happy to try that first. Believe me, I'm really not looking forwarding to pulling everything apart. I would be very much appreciative.
Reply With Quote
Old 01-19-2009, 10:17 PM
 
 
 
P
Reply

Tags
2008, davidson, directional, ecm, flash, harley, key, light, lights, normal, pin5, recognizes, security, softail, troubles, troubleshooting, tsm, tssm


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off
Forum Jump

Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory
Sponsors
All times are GMT -5. The time now is 02:18 AM.

Internet Brands, Inc.

Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.5.2

Admin, Emails & Contact Details