Go Back   Harley Davidson Forums > Harley Davidson Motorcycles > Touring Models
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Touring Models Road King, Road King Custom, Road King Classic, Road Glide, Street Glide, Electra Glide, Electra Glide Classic, and Electra Glide Ultra Classic bikes.
Sponsored by: Fuel Moto USA

Reply
 
 
 
P
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 06-14-2010, 10:07 AM
iclick's Avatar
iclick iclick is offline
Extreme HDF Member
Join Date: Sep 2005
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 11,580
Default '07 Idle Issues

I'm starting a new thread on this topic because I think it deserves one. Over the past few months I've emailed probably 20-30 PDF copies of HD's TT410 that addresses idle issues on '07 bikes, and new problems and requests pop up nearly every day. This tech tip bulletin covers low-idle problems, but I'm having a sporadic high idle issue.

In my case the bike will occasionally--maybe once every couple of weeks in winter, less-often in summer--start-up idling at around 2000 rpms. This started late last summer. No amount of throttle blipping will make it idle down to its usual 950 rpms, and if I don't stop the bike it will stay idling at that level until I turn it off. Usually I can turn it off at the handlebar switch, then off at the ignition switch, and when restarted will usually idle normally for the rest of the day and probably for quite a few days thereafter. For me it is more of an irritation than a real problem.

OTOH I have had a very few cases (maybe 3-4 over the last year) of poor idle that causes it to idle low and roughly, usually for only a short time that clears up on its own. It's never died during one of these rare spells, though. A tech at the local HD shop that I respect has an '07 and said he fixed his problems by replacing the IAC valve on the throttle body. I tried spraying some carb cleaner and lubricant into the IAC orifice just inside the throttle body and that seemed to help for a short time. A second application didn't seem to help, so I'm not sure my particular problem involves a sticky IAC valve. If I thought it was I'd swap it out in a second. If this was the culprit I would think blipping the throttle and/or just riding the bike would shake it loose, but it doesn't.

Someone on one of these threads mentioned that a download existed from HD that helped with these idling problems, but I haven't been able to verify this. Dawg? Hogdoc? Have you or any of our other resident techs ever heard of this?

Anyway, maybe by starting a specific thread on this issue we'll make some headway in finding out how to fix these problems, as it is affecting many '07 owners.

Anyone commenting on this topic please mention whether it is low- or high-idle, what you've tried to fix it, and if anything has worked.
__________________
http://www.iclickphotos.com/Motorcycle/0000-080702-04aLH-Bike

2007 Street Ultra
Stage 1: Fuel Moto Power Package, SE255 cams, Power Vision

Link to larger image

Last edited by iclick; 06-14-2010 at 11:37 AM..
Reply With Quote
  #2  
Old 06-14-2010, 10:31 AM
mongomark's Avatar
mongomark mongomark is offline
Road Captain
Join Date: Dec 2009
Location: Sacramento
Posts: 514
Default

Yeah, I've been having this idle problem and it's getting to be more of a problem for a few months now. If I'm cruising and coming to a stop (from 20 mph on down) with the clutch pulled in, the idle would drop to 750 or so with oil pressure dropping, voltage dropping to 12 volts or lower until the bike comes to a complete stop. I can pretty much tell when the bike will start to act up because I notice more decel popping in the exhaust almost like the ECM has lost the TPS settings. After the bike rolls to a complete stop, the idle returns to normal. I have replaced the TPS and thought for a time (just a couple of days) that it was resolved. Nope, same symptoms. Iclick, you can email the bulletin to me at mongomark@aol.com
__________________
2007 FLHX, SE Heavy Breather A/C, RB Racing Pro Street Spyder header, SE 204 cams, Works 13" Steel Tracker ARC rear shocks, Race Tech Front Suspension with gold emulators (no drop, stock height), Bagger Brace frame link, Power Commander V Retro with Autotune. Just the beginning, more to come
Reply With Quote
  #3  
Old 06-14-2010, 10:37 AM
iclick's Avatar
iclick iclick is offline
Extreme HDF Member
Join Date: Sep 2005
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 11,580
Default

I'm wondering if the low-idle problem so many are describing really involves a loose and poorly adjusted idle screw as described in the TT410. If it was I would think they would idle bad all the time, not just occasionally like Mongomark describes.
__________________
http://www.iclickphotos.com/Motorcycle/0000-080702-04aLH-Bike

2007 Street Ultra
Stage 1: Fuel Moto Power Package, SE255 cams, Power Vision

Link to larger image
Reply With Quote
  #4  
Old 06-14-2010, 10:53 AM
Scorpion07's Avatar
Scorpion07 Scorpion07 is offline
Road Warrior
Join Date: Jun 2008
Location: Southeastern Michigan
Posts: 1,602
Default

Mine does it very intermittently. I've noticed it seems to happen, more prominently anyways, after high speed driving for lengths of time (65 +).
I definitely would like to find the culprit....
__________________
07 Ultra Classic (FAST Black)
Jims 130 Ha ha - yeah right!
Reply With Quote
  #5  
Old 06-14-2010, 11:38 AM
iclick's Avatar
iclick iclick is offline
Extreme HDF Member
Join Date: Sep 2005
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 11,580
Default

Scorpion07, are you having low- or high-idle problems?
__________________
http://www.iclickphotos.com/Motorcycle/0000-080702-04aLH-Bike

2007 Street Ultra
Stage 1: Fuel Moto Power Package, SE255 cams, Power Vision

Link to larger image
Reply With Quote
  #6  
Old 06-14-2010, 12:44 PM
dawg's Avatar
dawg dawg is offline
Club Member
Join Date: Jun 2006
Location: Vermont
Posts: 20,317
Default

Iclick,

Have you changed your IAC stepper motor? We've changed a bunch of them when the 96's came out (07's)
__________________
'08 105th anniversary Ultra
http://www.vtroaddawgsmc.org/
Reply With Quote
  #7  
Old 06-14-2010, 12:45 PM
Mike's Avatar
Mike Mike is offline
Club Member
Join Date: Jun 2009
Location: Lake Tapps, Wa
Posts: 6,524
Mike Marler
Default

The technical service bulletin TT410 is available here
http://www.box.net/shared/80iujqpj5p

and for a list of other service bulletins
http://harleytechtalk.org/htt/index....c,11130.0.html
__________________
The dude formerly known as Boogaloodude. Thin wallet biker since 1969


2007 FLHP with some mods. 100% home built

Dress like men. Wrench like monkeys.
And ride like mf-ers.
Reply With Quote
  #8  
Old 06-14-2010, 01:02 PM
nvsteve nvsteve is offline
Ultimate HDF Member
Join Date: Oct 2006
Location: Nevada
Posts: 5,726
Default

Iclick, did you cycle the IAC on and off when you sprayed the cleaner in it? If not, try it again.

Last edited by nvsteve; 06-14-2010 at 05:03 PM..
Reply With Quote
  #9  
Old 06-14-2010, 01:49 PM
Scorpion07's Avatar
Scorpion07 Scorpion07 is offline
Road Warrior
Join Date: Jun 2008
Location: Southeastern Michigan
Posts: 1,602
Default

iclick, low idle only.
What is an IAC? Just the name - I can figure it out from there. Thanks
__________________
07 Ultra Classic (FAST Black)
Jims 130 Ha ha - yeah right!
Reply With Quote
  #10  
Old 06-14-2010, 01:56 PM
Scorpion07's Avatar
Scorpion07 Scorpion07 is offline
Road Warrior
Join Date: Jun 2008
Location: Southeastern Michigan
Posts: 1,602
Default

Never mind - figured it out reading the service bulletin. Duh!
__________________
07 Ultra Classic (FAST Black)
Jims 130 Ha ha - yeah right!
Reply With Quote
Old 06-14-2010, 01:56 PM
 
 
 
P
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Replacing EFI Sensors olongapo1 Softail Models 4 04-14-2014 12:58 AM
Bad Hunting at Idle scotsport Ignition/Tuner/ECM/Fuel Injection 0 09-21-2013 03:43 PM
Help troubleshooting low idle issue - please read and contribute macnab_sf Dyna Glide Models 42 09-03-2013 06:34 PM
engine done, having issues need to vent 07bobber Dyna Glide Models 21 08-07-2013 12:03 AM
high idle after installing new iac motor stevefxdi Ignition/Tuner/ECM/Fuel Injection 0 11-21-2011 04:00 PM


Tags
07, 2007, 575, dvidson, dyna, flhx, harley, idle, idling, prolems, red, roadglide, shift, shuts, stalling, stalls, tt410


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Join HDForums

Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory
Sponsors

All times are GMT -5. The time now is 01:08 PM.


Internet Brands, Inc.